Smak napojów alkoholowych zdecydowanie blednie, jeśli podajemy go byle jak. Kieliszki nie bez powodu mają różne rodzaje – wszystko jest uzasadnione rodzajem alkoholu. Dziś więc o tym, jak alkohol podawać, by było efektownie i elegancko.

Nie jestem w stanie omówić wszystkich napojów alkoholowych, ale postaram się skupić na tych, które pijemy (statystycznie) najczęściej. A zatem różne rodzaje win, likiery, whisky, wódka.. Przy okazji dodam, do jakiej wysokości należy poszczególne kieliszki napełniać. Celowo pomijam piwo, bo wygląd kufla jest raczej znany każdemu.

Wódka

Do wódek stosujemy kieliszki z nóżką lub bez, przy czym w tych ostatnich podajemy tylko wódki czyste, a w tych z nóżką – także gatunkowe. Kieliszek trzymamy za dno lub za nóżkę, a napełniamy go tak, by pozostało do rąbka ok. 3 do 5 mm. Unikniemy rozlewania. Pijemy wiadomo jak ;)

Szampan i wina musujące

Czy wiecie, że kieliszek do szampana nazywa się flet? Jest smukły, a jego czasza lekko zwęża się ku górze, co zapobiega szybkiemu wygazowaniu. Ponieważ szampan najlepiej smakuje schłodzony, trzymamy go za nóżkę, by nie rozgrzać. Napełniamy do 3/4 wysokości.

Wina białe

Kieliszki do białych win powinny przypominać tulipana z lekko rozchylającymi się krawędziami. Cięższe z białych win wymagają większej objętości czaszy, te lżejsze mogą być pite z bardziej smukłych. Białe wino pijemy trzymając kieliszek za nóżkę. Napełniamy do połowy wysokości.

Wina czerwone

Kieliszki do wina czerwonego są bardziej pękate niż te do białego. Są z cienkiego szkła i mają dość krótką nóżkę. Nie ma jednak większego problemu, jeśli białe wino podamy w kieliszkach do czerwonego. Wino czerwone pijemy trzymając za nóżkę bądź za czaszę. Napełniamy do połowy, maksymalnie do 2/3 wysokości.

Koniaki i brandy

Kieliszki do koniaku są niskie, pękate, na krótkiej nóżce. Napełniamy niewielką ilość, bo i kieliszki nie są duże. Pijąc trzymamy za czaszę, żeby podgrzać trunek i wydobyć jego aromat.

Whisky

Szklanki są przysadziste, z grubym dnem. Można je stosować także do innych alkoholi podawanych z lodem. Napełniamy zależnie od preferencji, jednak raczej mniej niż więcej ;)

Likiery

Niewielkie, smukłe kieliszki na nóżce, zwykle dłuższej, ale niekoniecznie. Napełniamy do połowy, pijemy trzymając za nóżkę. Dla mnie likierowe kieliszki są wizualnie najładniejsze.

 

Dajcie znać, czy zwracacie uwagę na takie detale, czy może nie jest to dla Was istotne?