smaki wschodu
Zdrowa kuchnia

Smaki wschodu, czyli moje ulubione potrawy z Chin

Każda osoba ma słabość do pewnego rodzaju kuchni. Jedne osoby uwielbiają wszystko, co polskie, czyli tłuste i dość słone potrawy, a inne wybierają bardziej egzotyczne kierunki. Nie wiem, czy wiecie moi drodzy czytelnicy, ale kocham kuchnię chińską. Kiedy po raz pierwszy posmakowałam dania z tego regionu od razu się w nim zakochałam.

Wszystko zaczęło się od restauracji, do której zabrali mnie znajomi, ponieważ nigdy nie zrobiłabym sama potrawy ze wschodu. Było to ładnych parę lat temu. Zamówiłam sobie to, co większość, ponieważ moja wiedza na temat dań chińskich była dość mała. Smak potrawy był idealny i do dzisiaj odwiedzam tę knajpkę, bo tam wszystko się zaczęło. Aktualnie potrafię ugotować sama podobne dania i co najmniej dwa razy w tygodniu decyduje się na zasmakowanie w smakach wschodu. Poniżej przedstawię Wam 4 moje ulubione potrawy, których powinien spróbować każdy.

Wieprzowina po seczuańsku

Danie to może zrobić sobie każdy w domu. Trzeba tylko zakupić odpowiednie składniki i robić wszystko zgodnie z przepisem. Nawet jeśli wszystko robiłoby się jak mistrz kuchni azjatyckiej to smak będzie trochę inny. Wygląda to trochę jak wtedy gdy córka piecze ciasto z przepisu mamy, a ono i tak smakuje nieco inaczej.

Wieprzowinę kroi się w grubą kostkę i obsmaża z cebulą i kapustą pekińską. Dodatkami są grzyby i marchew, a także pędy bambusa i szczypiorek. Wszystko zależy od tego kto przygotowuje potrawę, bo w różnych miejscach jest ona nieco inaczej robiona. Kuchnia ta wywodzi się z zachodniej części Chin, więc warto udać się w te miejsca, żeby posmakować oryginalnego dania. Dzieli się ona na dwa rodzaje:

  • Chengdu,
  • Chongqing (uważajcie, bo dania są bardzo pikantne).

Kurczak orientalny

Danie to zamówiłam po raz pierwszy w restauracji ze znajomymi. Jest to podstawowe danie, które może spróbować każdy kto chce zobaczyć jak pasują jemu smaki wschodu. W każdej z kuchni chińskiej, czyli np. kuchnia pekińska, szanghajska, hunańska potrawa ta jest robiona nieco inaczej. W Chinach większość potraw je się pałeczkami i tak samo jest z kurczakiem orientalnym. Poniżej przedstawiam parę zasad jedzenia pałeczkami:

  • nie wolno ich krzyżować, ponieważ przynosi to pecha,
  • po jedzeniu odkłada się je na podkładkę,
  • zabrania się gestykulowania nimi,
  • nie wolno ich oblizywać,
  • nie wolno nabijać jedzenia na pałeczkę.
wieprzowina po seczuańsku
Uwielbiam ^^

Schab po Chińsku

Tę potrawę zamówiłam sobie kiedyś w deszczowy dzień na kolację. Trafiła ona od razu w mój gust i rozweseliła humor. Mięso trzeba pokroić na kawałki i robi się to praktycznie z każdą chińską potrawą, ponieważ pałeczkami ciężko podnosiłoby się kotleta na cały talerz. Do schabu używa się sosu sojowego, który ma nadać odpowiedni smak i sos do reszty składników. Kuchnia Chińska to przede wszystkim wymieszane mięso, które jest odpowiednio doprawione z dużą ilością warzyw, więc jest ona prosta w przygotowaniu.

Zupa orientalna

Jak trafiłam na te danie, opowiem może kiedyś w innym wpisie. Zupy azjatyckiej powinien spróbować każdy, ponieważ ma ona w sobie setki smaków. Jeśli masz niedaleko siebie restauracje, która serwuje azjatyckie potrawy to wiesz już co będziesz dzisiaj jadł na obiad. SMACZNEGO!

Kasia
Hej, to ja Kasia! Jestem kobietą i nic co kobiece nie jest mi obce. Dlatego na swoim blogu pisze przede wszystkim o tym co nas jako płeć piękną dotyczy.