Zdrowa kuchnia

Dieta, a chora tarczyca

O tym, że mam problemy z tarczycą, dowiedziałam się, podobnie jak wiele innych kobiet, zupełnie przypadkiem. Od dłuższego czasu miałam problemy z nadwagą. Pomimo diety, aktywnego i zdrowego stylu życia, wciąż tyłam. Zrezygnowałam z mięsa i słodyczy, a waga stała w miejscu. Kiedy zaczęły wypadać mi włosy, umówiłam się do lekarza. Od razu skierował mnie na badanie krwi i oznaczenie poziomu hormonów tarczycy. To był strzał w dziesiątkę. Choć czekało mnie leczenie, odetchnęłam z ulgą, bo wiedziałam, jaka choroba kryje się za tymi dziwnymi objawami.

Choroby tarczycy – objawy

Choroby związane z tym niezwykle ważnym narządem, dają bardzo różne objawy, które towarzyszą także innym schorzeniom. Dlatego wykrycie nieprawidłowego funkcjonowania tarczycy następuje zwykle przypadkiem, gdy dolegliwości nasilają się. Jedne panie mają problemy ginekologiczne, np. z zajściem w ciąże, inne skarżą się na nadmierne tycie, jeszcze inne na kołatanie serca i ciągłe zmęczenie oraz opuchniętą twarz. U mnie, jak się później okazało, pojawił się klasyczny objaw występujący przy niedoczynności. Moja tarczyca wytwarzała za mało hormonów i dlatego pomimo diety i zdrowego stylu życia, miałam problemy z nadwagą. Także łamliwe paznokcie i wypadające włosy nie były objawem anemii, a właśnie małej aktywności tarczycy.

Niedoczynność, czyli niski poziom TSH, podstawowego hormonu tarczycy, powoduje też dolegliwości sercowe: szybkie bicie serca, kołatanie, brak tchu, szybsze męczenie się. Również zaburzenia snu, ciągłe zmęczenie, apatia i brak koncentracji mogą towarzyszyć schorzeniom tarczycy. Choroba jest podstępna, gdyż atakuje system immunologiczny. Wpływa na odporność organizmu i może objawiać się częstszymi przeziębieniami. U niektórych osób niedoczynność związana jest z przewlekłą chorobą Hashimoto. Z powodu zbyt słabego wytwarzania niezbędnych hormonów, osłabia się wiele ważnych funkcji życiowych. Spowolniony metabolizm prowadzi do tycia i nadmiernego gromadzenia się wody w organizmie.

Problemy z tarczycą są bardzo groźne u kobiet w ciąży i przyszłych matek. Niedobory tyroksyny wpływają na zwiększone ryzyko poronień, mogą zagrażać rozwojowi płodu. U kobiet z niedoczynnością występują zaburzenia miesiączkowania. Krwawienia są skąpe i mogą nawet okresowo zanikać. Inny objaw towarzyszący chorobom tarczycy to np. częstsze cysty, torbiele na jajnikach.

Dieta w niedoczynności tarczycy

Na początku mojej drogi leczenia i walki z niedoczynnością tarczycy, spotkałam bardzo życzliwych lekarzy. Oprócz tabletek-hormonów, które pomogły mi wrócić do normalnego funkcjonowania, zaczęłam stosować specjalną dietę. Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto powodują, że zwalnia metabolizm. Dlatego, pomimo wysiłków i diety, tyłam. Okazało się, że muszę zrezygnować z wszelkich, przetworzonych produktu. Nie ma mowy o papierosach, czy alkoholu. Używki dodatkowo uszkadzają tarczycę i powodują, że leczenie jest mniej efektywne. Także z kawy warto zrezygnować lub ograniczyć ją do minimum. Za to, zgodnie z zaleceniem lekarzy i dietetyka, sięgnęłam po herbatki ziołowe. Szczególnie polecam pokrzywę, gdyż ma właściwość przeciwzapalne i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Oczyszcza z toksyn. Dieta przy chorej tarczycy powinna być zdrowa, pełna nieprzetworzonych produktów. Zamiast mięsa jem ryby, rośliny strączkowe i rośliny zielone.

Co powinno się jeść przy chorej tarczycy?

Kiszonki są moim sprzymierzeńcem w walce z niedoczynnością tarczycy. Pomagają odbudować mikroflorę jelitową i wzmacniają system odpornościowy. Jem nie tylko tradycyjną kapustę kiszoną i ogórki. Sama zaczęłam kisić warzywa: marchewki, buraki, dynię. Bardzo ważny w diecie tarczycowej jest jod. Pozytywnie wpływa na funkcje tarczycy. Zawierają go głównie ryby i owoce morza. Dlatego nie może ich zabraknąć, gdy chcemy dbać o tarczycę. Dietetycy polecają też potrawy i produkty rozgrzewające, wspomagające metabolizm: cebulę, czosnek, imbir, zioła. Bardzo dobrym produktem jest jarmuż, który dostarcza mnóstwo witamin. Przy chorej tarczycy powinno się jeść zdrowo, uzupełniać niedobory cynku, jodu, witaminy D3, selenu i żelaza.

Pasjonatka podróży i słowa pisanego. Lubię ładne miejsca, ładne rzeczy i smaczne jedzenie. Pisze przede wszystkim o tym co mnie spotyka i co według mnie może zainteresować inne kobiety.