Zdrowa kuchnia

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka

Jedną z najciekawszych dla mnie kuchni jest kuchnia hiszpańska. Nie tylko ze względu na doskonałe potrawy, ale tło jej powstania. Nie wiem czy wiecie, ale to, co dziś znamy jako kuchnię hiszpańską jest owocem wielu wieków przeplatania się ze sobą różnych kultur i smaków, w wyniku czego obecnie Hiszpania może się szczycić rozpoznawalnymi na całym świecie wspaniałymi daniami. W kuchni z półwyspu iberyjskiego znajdują się smaki z terenów zamieszkiwanych kiedyś przez Celtów oraz z Bliskiego Wschodu. Krainy tego obszaru miały największy wpływ na obecny kształt kuchni hiszpańskiej i chyba każdy, kto jej próbował się ze mną zgodzi. 

Za co uwielbiam kuchnię hiszpańską? 

To, co bardzo mocno cenię w kuchni hiszpańskiej to jej różnorodność. Ponieważ flora i fauna w poszczególnych regionach kraju jest zróżnicowana, dania są przygotowywane nieco inaczej zależnie od części kraju w której się znajdujecie. Na przykład Hiszpanie z północy zaserwują wam ryby i owoce morza, podczas gdy w środku kraju ugoszczą was potrawami z dziczyzny i żab. Natomiast wschód Hiszpanii słynie z pikantnych potraw charakterystycznych dla dań z Bliskiego Wschodu. W hiszpańskim gotowaniu kocham też spokój i prostotę. Najlepsze dania potrzebują wielu godzin przygotowań, aby wydobyć z nich niepowtarzalny smak. Uwierzcie mi, że warto czekać! 

Czym jest paella? 

Paella to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, które nieco się różni zależnie od regionu, ale ma kilka stałych elementów: średnioziarnisty ryż (długoziarnisty nie wchłonie całego bulionu), szafran, cebulę, czosnek, pomidory, oliwę z oliwek i różne rodzaje ryb, mięsa i owoców morza. Paellę przygotowuje się na dużej patelni z dwoma uchwytami po bokach i tradycja nakazuje, aby jeść to danie prosto z naczynia, w którym się je przygotowało. Tak właśnie jedli je robotnicy i wieśniacy, którzy przygotowywali i jedli paellę w przerwie od pracy. Do gotującego się dania wrzucano różne warzywa i rodzaje mięs. Nawet ślimaki, które znaleziono w polu! Słowo „paella” pochodzi z łaciny („patella”) i oznacza właśnie metalowe naczynie, w którym Rzymianie składali swoim bogom dary.    

Mój sprawdzony przepis na hiszpańską paellę!   

Paellę można przygotować na kilka sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię tradycyjną paellę „Paella Valenciana”. Ta wersja jest najbardziej zbliżona do dania, które jedli hiszpańscy wieśniacy w XV wieku i do dziś potrawa ta często gości na stołach u Hiszpanów. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali przede wszystkim dużej patelni o średnicy ok. 40 cm, jeśli danie będzie spożywało do 5 osób. Jeżeli gości będzie więcej, około 8 osób, to patelnia powinna mieć 50 cm średnicy. Pierwsze co musicie zrobić, to przygotować tzw. Sofrito, czyli składniki podsmażane na oliwie (poza ryżem!). Mogą to być pomidory i inne warzywa, szafran (lub papryka dla uzyskania koloru), mięso i owoce morza. Nawet ślimaki, jeśli macie taką ochotę. Składniki należy podsmażyć, a następnie dusić, by wydobyć z nich aromat. Kolejnym krokiem jest ryż. Jak już wyżej wspomniałam, wybór odpowiedniego ryżu jest bardzo ważny, jednak ponieważ w Polsce tradycyjne hiszpańskie odmiany są trudno dostępne, użyjcie po prostu ryżu np. do risotto. Najważniejsze, żeby nie był długoziarnisty! Uwaga – ryżu się nie gotuje osobno. Dodaje się go do podsmażonego bulionu, jednak zanim to zrobicie, należy delikatnie podprażyć ziarenka na osobnej patelni. Tak przygotowany ryż można wrzucić do sofrito i pozwolić mu wchłonąć bulion. Pod żadnym pozorem nie mieszać! Ryż w paelli musi być lekko twardy. 

Kasia
Pasjonatka podróży i słowa pisanego. Lubię ładne miejsca, ładne rzeczy i smaczne jedzenie. Pisze przede wszystkim o tym co mnie spotyka i co według mnie może zainteresować inne kobiety.