Zdrowa kuchnia

Co jeść na śniadanie?

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia słyszał niemal każdy. Nie wszyscy potrafią jednak w to uwierzyć. Niektórzy nie nawet wcale jedzą śniadań, zastępując je na przykład kawą. To bardzo niezdrowy nawyk, bo kawa wypijana na czczo nie wpływa korzystnie na nasz żołądek i może go podrażniać. Stąd niestrawność i inne problemy w ciągu dnia. Co więc jeść na śniadanie, by było smacznie i zdrowo?

Przede wszystkim – jedzmy nieprzetworzone, zdrowe produkty

Sklepowe produkty zawierają sporo chemii i konserwantów. Ponadto, ich obróbka sprzyja utracie wartości odżywczych. Kupując nieprzetworzone produkty możemy sami przygotować je w domu. Oczywiście nie każdy rano ma czas na to, by samodzielnie robić śniadanie przez kilkadziesiąt minut. Część rzeczy można jednak przygotować sobie dzień wcześniej. Jeśli już kupujemy gotowy produkt dbajmy o to, by był możliwie nieprzetworzony. Dobrym przykładem jest biały ryż, który zawiera zdecydowanie mniejszą ilość błonnika, od ryżu brązowego. Sięgajmy też po świeże owoce i róbmy z nich zdrowe, energetyczne koktajle. 

Co jeść zamiast chleba?

Czasami warto zastąpić pieczywo produktami o niższym indeksie glikemicznym oraz mniejszej ilości kalorii. To także niezbędne rozwiązanie dla ludzi unikających glutenu w diecie. Smacznym i zdrowym dodatkiem mogą być warzywa w formie pieczonej, gotowanej, a nawet surowej. Ta ostatnia jest naturalnie najzdrowszą, ponieważ jedząc je w formie surowej zachowujemy wszystkie witaminy zawarte w owocach. Znakomitym pomysłem są też różnego rodzaju kasze. Skupmy się przez chwilę na popularnej ,,jaglance”, która ostatnio zdobywa coraz większą popularność. Kasza jaglana jest doskonała zwłaszcza na jesień i zimę. Pomaga rozgrzać organizm ponieważ posiada właściwości rozgrzewające. W chłodniejsze dni nie ma nic lepszego, niż ciepłe śniadanie. Można ją spożywać zarówno na słono, jak i na słodko. Doskonale sprawdza się do zrobienia domowego budyniu z użyciem blendera i dodatkiem mleka kokosowego, czy sojowego. Jeśli nie chcemy rezygnować z kanapek, możemy w ich formie przygotować małe chlebki z komosy ryżowej oraz ciecierzycy.

Śniadanie białkowo tłuszczowe

Śniadanie białkowo tłuszczowe to świetna propozycja dla osób, które muszą uważać na nadmiar cukru w diecie. Białkowe produkty nie powodują skoku cukru w organizmie, a dodatkowo energia z nich wystarczy nam nawet na kilka godzin. W tradycyjnej wersji takim śniadaniem może być jajecznica, czy nawet jajko na miękko. Warto co jakiś czas przygotować sobie też pastę z jajka i awokado.

Przykładowy pomysł na zdrowe śniadanie

Potrzebne nam będą: banan, mleko kokosowe i kasza jaglana. Kaszę należy najpierw ugotować przez około 15-20 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej by zaoszczędzić czas. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy całość do garnka i gotujemy przez około 5-10 minut. Banan nada nam słodyczy – dobrze więc, by był dojrzały. To pomysł na ciepłe i zdrowe śniadanie bez dodatku cukru białego.

Kasia
Pasjonatka podróży i słowa pisanego. Lubię ładne miejsca, ładne rzeczy i smaczne jedzenie. Pisze przede wszystkim o tym co mnie spotyka i co według mnie może zainteresować inne kobiety.