Zdrowa kuchnia

Dieta roślinna na co dzień – jak zostałam wege?

Wegetarianizm i zdrowy styl życia stał się ostatnio bardzo modny. To dobrze, ponieważ ludzie zaczęli interesować się swoim ciałem i duszą, które jeszcze 10 lat temu nie miały takiego znaczenia. Zdrowy lifestyle opanował planetę, a niektórych w gigantycznym stopniu. Jestem jedną z tych osób, które zaczęły jeść bardzo zdrowo. Oczywiście nie zrobiłam tego, bo uznałam, że to modne. Hałas o zdrowiu w sieci na pewno zwrócił moją uwagę, jednak zrobiłam to absolutnie świadomie i z pełną premedytacją… zostałam wege! Chcesz wiedzieć dlaczego?

Dieta roślinna – dlaczego warto ją wybrać?

Moja przygoda z wegetarianizmem zaczęła się od słów: „nigdy w życiu nie wytrzymam bez mięsa nawet tygodnia”, jednak z czasem zaczęłam zmieniać zdanie. Dużo czytałam w internecie i w księgarniach o diecie roślinnej i zamiennikach mięsa, które mają dużo lepszy wpływ na zdrowie. Lato się zbliżało, a dowiedziałam się, że dzięki diecie wege, która składa się w głównej mierze z warzyw i owoców, moja skóra będzie lśniąca i zdrowa, a do tego może uda mi się zrzucić kilka kilogramów. To najbardziej mnie przekonało! Nie wiedziałam jednak, jak zacząć i od czego. Nigdy nie robiłam hummusu, ani nie przyrządzałam tofu. Postanowiłam zamówić przez internet tygodniową dietę wegetariańską na tydzień, aby się sprawdzić (czy wytrzymam) i zobaczyć, co mogę jeść, jako wegetarianka.

Byłam w ogromnym szoku, bo wszystko było przepyszne! Zdziwiłam się, ponieważ przyrządzone dania były banalnie proste w wykonaniu. Po tygodniu z mojej twarzy zniknęły wszystkie wypryski, a na wadze było 2 kg mniej. Czytałam, że dieta roślinna świetnie oczyszcza jelita z wszelkich złogów i gnijącego jedzenia. Nasz metabolizm bardzo się poprawia, a skóra staje się promienna, dzięki masie witamin, znajdujących się w warzywach i owocach.

Jak się okazuje jedzenie mięsa jest często przyczyna wielu globalnych problemów i chorób. Dieta roślinna ratuje wiele gatunków zwierząt przed wyginięciem i niekończącym się cierpieniem.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czym różni się dieta wegetariańska od wegańskiej. Często też wydaje im się, że jest to jedno i to samo.

  • Dieta wegetariańska – jest świadomym wykluczeniem produktów mięsnych ze swojej diety.
  • Dieta wegańska – jest świadomym wykluczeniem wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również z całego otoczenia i różnych aspektów życia. To styl życia. Weganizm eliminuje wszelkie produkty mięsne, nabiał, jajka oraz wszystkie produkty, do których pochodzenia przyczyniły się zwierzęta. To wyeliminowanie kosmetyków i leków testowanych na zwierzętach, odzwierzęcych surowców, takich jak skóry i futra, czy nawet wełna i jedwab.

Obie diety skupiają się na składnikach warzywnych i owocowych. Diety roślinne dają więcej możliwości i da się nimi bawić bez końca. W internecie znajduje się masa przepisów na wykonanie wszystkiego z roślin. Ja np. byłam w szoku, gdy dowiedziałam się, że można zrobić słodkie ciasto z fasoli, ale też słone kotlety fasolowe. Jedno warzywo ma bardzo dużo możliwości.

Czy weganie jedzą miód?

Zdania są trochę podzielone, jednak według ogólnego założenia weganizmu – jedzenie miodu jest „zakazane”, ponieważ pochodzi on od pszczół, a zabieranie im ich pożywienia i ciężkiej pracy – według ideologii weganizmu jest nieetyczne.

Produkty wegańskie

Ciekawe jest to, że dieta wolna od wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego jest bardzo różnorodna. Warzywami i przyprawami da się podrobić każdy smak. Ostatnio będąc na weselu poprosiłam o wegańskie menu i wiecie co? Jadłam strogonowa z soi, który swoją konsystencją i smakiem przypominał mięso wołowe! Była w ogromnym szoku i dwa razy pytałam kelnerki, czy przypadkiem się nie pomyliła. Weganie nauczyli się perfekcyjnie podrabiać smaki, dlatego jeśli jest się kreatywnym – nie odczuwa się żadnego braku.

Dieta wegańska otwiera przed nami nowe, ekscytujące możliwości i doznania kulinarne, a składa się głównie z:

  • warzyw i owoców
  • roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, groch, soczewica, soja, łubin)
  • produktów pełnoziarnistych i zbożowych
  • orzechów i nasion
  • wegańskich alternatyw mięsa (tofu, wegańskie parówki, wegańskie burgery – wszystko na bazie soi)

Dieta wegańska, a odchudzanie

Jeżeli dieta wegańska jest dobrze zróżnicowana, to nie będziemy tracić na wadze, jednak przyznam, że jest to dobre rozwiązanie, aby oczyścić organizm z wszelkich toksyn i złogów. W naszych jelitach osadzają się niestrawione resztki pokarmowe, które gniją nawet miesiącami. Dieta roślinna jest w stanie przywrócić jelitom odpowiednią perystaltykę i poprawić metabolizm, za czym i tak będzie szła utrata kilogramów. Mówi się, że w jelitach może osadzać się nawet 12 kg złogów, więc jeśli uda nam się tego pozbyć – na pewno poczujemy się dużo lepiej, a nasz brzuch stanie się bardziej płaski.

Kasia
Pasjonatka podróży i słowa pisanego. Lubię ładne miejsca, ładne rzeczy i smaczne jedzenie. Pisze przede wszystkim o tym co mnie spotyka i co według mnie może zainteresować inne kobiety.