Zdrowa kuchnia

Kuchnia włoska – charakterystyka

Nie wiem jak Wam, ale mi włoska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z uśmiechem, słońcem, morzem i ciepłym wiatrem rozwiewającym włosy. We włoskich restauracjach odnajdziemy wiele potraw, które są niezwykle wyraziste w smaku, ale jednocześnie proste. Idealnie sprawdzają się, gdy oczekuję gości, a nie mam ochoty na kilkugodzinne przesiadywanie przy garnkach w kuchni. Oto kilka prostych porad, które odmienią Twoją kuchnię we włoskim stylu. Mam nadzieję, że polubisz ją tak bardzo, jak ja.

Znane i lubiane włoskie dania

Pierwsza wizyta we włoskiej knajpie to na ogół szok. Karta menu wygląda zupełnie obco więc nie do końca wiem, co właściwie zamawiać. Szybko jednak okazuje się, że z Włochami łatwo można się dogadać więc dowiedziałam się, co tak naprawdę kochają zjeść. Oto kilka typowych potraw z włoskiej kuchni:

Najbardziej popularne jest pomodoro, które dostaniemy niemal wszędzie. To prosta potrawa składająca się z makaronu wymieszanego z sosem pomidorowym na bazie świeżych pomidorów, oliwy z oliwek i świeżych ziół, jak bazylia czy tymianek.

Z kolei arancini (od włoskiego słowa Arancia, czyli pomarańcza) to smażone kulki ryżowe w panierce. Choć z początku nie skojarzyłam, ale rzeczywiście, dobrze usmażone przypominają kształtem i kolorem słodkie cytrusy. W zależności od tego, czym dysponujemy, arancini możemy także przygotować z dodatkiem mięsa, będzie wtedy bardziej pożywne.

Z kolei tiramisu to chyba najbardziej znany włoski deser. Robi się go z podłużnych biszkoptów nasączanych bardzo mocą kawą, które przekładane są mieszaniną jajek, sera mascarpone i cukru. Po wierzchu posypujemy kakao i gotowe! Ze względu na dużą zawartość kofeiny od razu stawia na nogi (odradzam jedzenie go na noc!).

Popularne włoskie przystawki

Włosi uwielbiają przystawki, czyli antipasti. Wiadomo, że gdy z nieba leje się żar, trudno zdecydować się na solidny obiad. Znacznie lepiej sprawdzają się lekkie, delikatne kreacje z nabiału i świeżych warzyw.

Antipasti podawane są w małych porcjach, które mają zaostrzyć apetyt lub przeciwnie, zaspokoić doraźny głód. Wśród najpopularniejszych składników odnajdziemy suszone pomidory, mozarellę, pomidory koktajlowe, oliwki, oraz dojrzewającą szynkę prosciutto.

Moje ulubione włoskie przystawki to insalata caprese, czyli sałatka ze świeżych pomidorów, bazylii i ziół oraz bruschetty, czyli malutkie grzanki podawane z różnym farszem (np. z tuńczykiem, oliwkami lub mozarellą).

Włosi jedzą mało mięsa, a jeżeli już, często są to wędliny dojrzewające. Taką przystawką jest Carpaccio, czyli cienko pokrojona wołowa polędwica podana z rukolą i pomidorami koktajlowymi. Osobiście bardzo lubię także prosciutto con melone, czyli po prostu kawałki melona owinięte szynką parmeńską.

Makaron po włosku – przepis

Nie ma dobrej, włoskiej kuchni bez pasta pomodoro. Właśnie dlatego na koniec podam Wam bardzo prosty przepis na makaron z pomidorami.

Będziemy potrzebowali:

  • Trzy duże pomidory,
  • Dwa ząbki czosnku,
  • Sól,
  • Cukier,
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek

Pokrojony czosnek podgrzewam na oliwie, aż zacznie skwierczeć, ale jeszcze nie przypalać. W tym samym czasie pomidory sparzam wrzątkiem i kroję w drobną kostkę. Kiedy czosnek będzie gotowy, dodaję warzywa na patelnię i redukuję otrzymany sos tak długo, aż zgęstnieje. Dodaję sól i cukier do smaku. Całość podajemy z makaronem ugotowanym wedle uznania. Talerz możemy ozdobić gałązką świeżej bazylii i… Gotowe, można jeść. Smacznego!

Trudno nie lubić Włochów. Są sympatyczni, uśmiechnięci i chętnie przyjmują gości. To wspaniały naród, od którego wiele dobrego można się nauczyć. I nie jest to tylko kuchnia.

Kasia
Pasjonatka podróży i słowa pisanego. Lubię ładne miejsca, ładne rzeczy i smaczne jedzenie. Pisze przede wszystkim o tym co mnie spotyka i co według mnie może zainteresować inne kobiety.