Ile czasu piec bataty
Zdrowa kuchnia

Wszystko co powinniście wiedzieć o batatach

Jednym z najpopularniejszych warzyw, które regularnie spożywamy szczególnie w porze obiadowej są ziemniaki. Ja osobiście uwielbiam ich alternatywę – bataty, które są jednym z moich ulubionych składników w kuchni. Czym one właściwie są? Przez wielu nazywane są słodkimi ziemniakami i ja także podpisuję się pod tym stwierdzeniem. Przywędrowały one do Polski z Ameryki Południowej oraz Środkowej.

Warto również wspomnieć o szerokiej gamie składników odżywczych – witamin oraz minerałów. Jeśli chodzi o witaminy to bataty posiadają ich całą paletę: witaminę C, A, B, E, K, beta karoten czy kwas foliowy. Poza tym to także bogactwo minerałów: sodu, magnezu, potasu, chloru, fosforu, żelaza czy selenu. Jak widać to bomba witaminowa, która przysłuży się każdemu. Dodatkowo bataty są idealnym składnikiem odchudzającym dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Można je zarówno piec, jak i gotować, co daje absolutną swobodę podczas gotowania.

Ile czasu piec bataty?

Szczególnie lubianą przeze mnie, a jednocześnie najprostszą formą przygotowania batatów jest ich pieczenie. W pierwszej kolejności należy wybrać szereg przypraw, którymi nadamy walorów smakowych naszym batatom. Może to być sól, pieprz, tymianek czy rozmaryn. Dobrze sprawdza się także słodka czy pikantna papryka bądź cynamon. Możliwości jest naprawdę wiele dlatego warto samemu poeksperymentować z dodatkami.

Chcąc upiec bataty należy w pierwszej kolejności je dokładnie umyć, wysuszyć, a następnie pokroić. Ja osobiście robię to wzdłuż dzięki czemu dostaję swoistego rodzaju ”frytki”. Tak przygotowane bataty oprószam wyżej wymienionymi przyprawami i wstawiam je w blasze do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na około 20 minut dopóki nie staną się miękkie co warto regularnie sprawdzać.

Jak ugotować bataty ?

Kolejnym sposobem na przygotowanie batatów jest ich gotowanie, które znacznie różni się od tradycyjnych ziemniaków. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć bataty. Następnie możemy je obrać co jednak nie jest żadnym wymogiem ponieważ po ich ugotowaniu możemy z łatwością ściągnąć skórkę – pod warunkiem, że dodamy soli zaraz po ich wstawieniu. Jedni wolą gotować bataty w całości, drudzy zaś kroją je w kostkę. Ta kwestia jest już uzależniona od indywidualnych preferencji.

Rozwiązaniem, które może wydawać się dziwne jest posłodzenie batatów, które dzięki temu zyskają dodatkowych walorów smakowych. Do każdego litra wody należy dodać jedną łyżeczkę cukru. Naturalnie, nie jest to koniecznością, a jedynie ciekawą opcją, którą warto wypróbować.

Jak ugotować bataty
mmmm

Mały bonus – przepis na zapiekankę z batatów

Bataty bardzo dobrze sprawują się w formie zapiekanki. Poniżej zamieszczam przepis na takie danie w towarzystwie mięsa mielonego. Składniki do przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym dla 3-4 osób.

Składniki:

  • kilogram batatów
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 50g sera
  • 2 małe marchewki i cukinie
  • 1 cebula
  • puszka ciecierzycy i krojonych pomidorów
  • łyżeczka cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, mielonego kminku
  • sól oraz pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
  2. Bataty obieramy i kroimy je w kształcie plasterków. Tak przygotowane bataty wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na czas dwóch minut. Po tym czasie wyjmujemy, odcedzamy oraz odstawiamy.
  3. Warzywa (cebula, marchew, cukinia) kroimy w kostkę i dodajemy do obsmażonego mięsa z przyprawami. Wszystko obsmażamy jeszcze raz przez około 3-5 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę oraz pomidory i zdejmujemy z ognia. Dodajemy dokładnie posiekaną kolendrę oraz doprawiamy wedle uznania przy pomocy soli i pieprzu.
  4. Spód foremki natłuszczamy po czym układamy przygotowane plastry batatów. Na bataty kładziemy przygotowane mięso, które przykrywamy pozostałymi plastrami batatów. Taką foremkę wkładamy do piekarnika na 20 minut, po których posypujemy je serem i wstawiamy na kolejne 10 minut.
Kasia
Pasjonatka podróży i słowa pisanego. Lubię ładne miejsca, ładne rzeczy i smaczne jedzenie. Pisze przede wszystkim o tym co mnie spotyka i co według mnie może zainteresować inne kobiety.